Met de toename van het aantal kinderen dat niet kan lezen ontstond de noodzaak voor het ontwikkelen van effectief en leerzaam middel waarmee jonge kinderen bereikt kunnen worden voordat ze leesproblemen krijgen.

Stichting Ieder Kind een Eigen Boek reageerde op die noodzaak door een heel speciaal boek te ontwikkelen. Een persoonlijk en interactief boek dat ervoor zorgt dat juist jonge kinderen zelf willen lezen. Na tien jaar bezig te zijn blijken deze boeken het perfecte gereedschap te zijn om jonge kinderen te motiveren om zelf te gaan lezen.

 

Eigen boek maakt kind belangrijk

De verhalen in de boeken bereiken stuk voor stuk het doel waarvoor ze gemaakt zijn en dat is de leesmotivatie bij jonge kinderen opwekken en vasthouden.

Om het verhaal interessanter te maken wordt de naam van de ontvanger van het boek en zijn of haar echte vrienden toegevoegd aan het boek door delen van het verhaal te vervangen met informatie zoals de namen van de kinderen en de namen van hun eigen vrienden. Op het moment dat het kind een boek leest en herkenbare informatie tegen komt raakt het gemotiveerd om dat nog eens te lezen.

Het kind leest het verhaal vaak steeds weer achter elkaar omdat hij of zij en vrienden deel uitmaken van het verhaal—ze zijn centrale figuren in het verhaal en dat fascineert het kind. Daarna laat het kind zijn of haar boek aan vele ander kinderen zien en samen zullen dan het verhaal nog eens lezen. En terwijl ze lezen wordt de les die het verhaal vertelt, over een schoon milieu, brandveiligheid en een goede eigen gezondheid iets dat ze nooit meer vergeten.

 

 

De boeken van Stichting Ieder Kind een Eigen Boek zijn interactieve boeken die ouders aanmoedigen om deel te nemen aan het leer en leesproces.

Trotse kinderen lezen thuis hun boek samen met hun ouders. Ouders laten met trots de boeken aan familieleden, buren, vrienden, en collega’s zien waarmee ze het leerproces en de leesmotivatie overdragen op anderen mensen die misschien ook jonge kinderen hebben. En ouders gooien deze boeken nooit weg, ze worden een deel van de familie, net zoals een fotoalbum, waardoor deze boeken generaties lang in het huis aanwezig blijven.

 

Bijkomend voordeel van deze boeken is niet alleen dat het zorgt voor een betere leesvaardigheid, maar het zorgt ook voor het opbouwen van het zelfvertrouwen bij het kind omdat het kind nu zijn of haar naam afgedrukt ziet staan in een echt boek.

De boeken van stichting Ieder Kind een Eigen Boek zijn uniek en op dit moment een van de beste middelen om jonge kinderen te motiveren om te lezen.

 

61% van de gezinnen in armoede wijken heeft geen leesboek in huis. Onze boeken worden kosteloos gegeven aan kinderen in groep 4 en 5 van basisscholen in Nederland. Kinderen in arme gezinnen waar niet zoveel gebeurt met lezen krijgen zo toch een boek in huis.

De sponsors van de boeken zijn lokale bedrijven en organisaties die hart hebben voor het welzijn van een jong kind in hun omgeving. Hieronder bevinden zich fondsen, banken, supermarkten, woningcoöperaties en gemeente.

 

Wat deze boeken ook weer anders maakt is dat van het geven van de boeken aan de kinderen van de basisschool een publiek evenement wordt gemaakt dat vaak gepubliceerd wordt in de lokale media. De publiciteit die met deze evenementen gegenereerd wordt draagt daarom bij aan de inspanningen die landelijk ondernomen worden om lezen bij kinderen te stimuleren. Deze Geef een Boek evenementen zorgen voor en gemeenschappelijke gedachte die weer resulteert in een eenheid van inspanningen om jonge kinderen aan het lezen te zetten.

 

De creatie van het interactieve concept, de effectiviteit van het verhaal om de leesinteresse op te wekken en vast te houden, de kwaliteit van de met harde-kaft gebonden boeken en de kleurrijke verscheidenheid aan vriendelijke figuren in het verhaal en de belangrijke lessen die worden overgedragen op de kinderen zorgen voor het succes van Ieder Kind een Eigen Boek. De boeken leren kinderen lezen waardoor ze in hun schoolloopbaan en later kunnen slagen. Want kunnen lezen is het fundament tot succes in de toekomst en onze kinderen zijn de toekomst.