Als geintereseerde bezoeker op de vrijwilligersbeurs van 2010 in Amsterdam liep ik voorbij de stand van Ge van stichting Ieder Kind Een Eigen Boek toen ik plotseling hoorde: ¨Die moeten we hebben!¨ Nieuwsgierig liep ik naar de stand. Aldaar kwam ik te weten waar de stichting ¨Ieder Kind Een Eigen Boek¨ voor staat. Er was een vrijwilliger nodig die de belangrijke rol van Meneer Nog Een-Keer uit het milieuboek ¨Schoon en Groen Samen Doen¨ op scholen wilde gaan vervullen. Ik moest erover nadenken. Ik was zeer welkom om als vrijwilliger mee te gaan doen. Meneer Nog Een-Keer in zijn groene pak zorgt voor uitleg aan de kinderen waarom het milieu zo belangrijk is voor hen en voor ons allemaal. Heel praktisch gaat hij bij de uitreiking van het milieuboek met de kinderen afval rond de school prikken om zo samen te zorgen voor een schone en veilige omgeving. Het is altijd weer een feest om dat samen met de kinderen te doen. Als Meneer Nog Een-Keer heb ik sinds 2010 tot nu mij steeds weer met veel plezier kunnen  inzetten voor dit project. Wijlen groot schrijver Hella S. Hasse zei ooit: ¨Van alle menselijke verworvenheden is het lezen het belangrijkste!¨ Lezen is voor elke volwassene belangrijk voor je eigen ontwikkeling. Maar voor kinderen is het nog belangrijker! Lezen helpt kinderen op meerdere gebiieden zichzelf te ontwikkelen. Het verlangen naar kennis is alle mensen aangeboren. Ik ben ervan overtuigd dat alle kinderen via boeken en lezen helpen hun innerlijke wereld van kennis en wijsheid te vergroten. Ik eindig met een citaat van Oscar Wilde: ¨De beste manier kinderen goed te maken is door ze gelukkig te maken¨. Ik hoop oprecht dat wij met zijn allen precies dat zullen waar maken!

Lesly Reiziger, Meneer Nog Een Keer, tevens voorzitter van de stichting.

Op een morgen in 2008 belde Ge van onze bewonerscommissie mij op: ¨Syam, goede morgen. Ik heb een idee. de kinderen uit de buurt kunnen amper lezen of hebben zelfs geen boeken om thuis te lezen. Ik had gedacht om boeken te geven aan de kinderen kinderen in de buurt. Een boek met hun eigen naam erin¨¨  Ik vond dat een briljant idee om te doen. Zo ontstond het eerste boekje.  Toen benaderde we de scholen in de buurt. De scholen deden ook mee en dat was van groot belang. Het was telkens weer een geslaagde uitreiking met blije gezichten van de leerlingen. Daarna benaderde we scholen in het hele land. Het waren er veel. Van stadskanaal tot Limburg kregen kinderen hun eigen brandweerboek.  Steeds weer kwamen de brandweermannen met hun brandweerwagen om de boeken aan de kinderen te geven. De leerlingen waren zeer enthousiast en blij. Ook de leerkrachten waren zeer verrast en vroegen of we volgend jaar weer konden komen. Het waren altijd heel succesvolle uitreikingen geweest in Nederland. In 2012 benaderde ik zelfs scholen in Suriname. Dat waren 2 scholen Domburg en Commissaris Simonspolder met in totaal 250 leerlingen. Ook dat waren succesvolle uitreikingen. Ik ben heel trots op wat we hebben bereikt.

Syam Wongsosemito,
bestuurslid secretaris / penningmeester Stichting Ieder Kind Een Eigen Boek.

 

In 2009 werd ik benaderd door Ge Ruijfrok om mee te doen met het project ¨Ieder Kind Een Eigen Boek!¨. Dat was het begin van een duurzame, nuttige, gezellige en dankbare samenwerking. We zijn inmiddels 10 jaar verder en nog steeds met het project bezig. Ik ben het meest actief betrokken geweest bij het milieuboek ¨Schoon en groen, Samen Doen!¨ Mijn opdracht daarin was te laten zien dat men met afval nuttige, mooie en ludieke dingen kan maken. Na het uitdelen van de boeken konden de kinderen en de leerkrachten zien dat het niet moeilijk was om dergelijke creaties te maken. Ze waren allemaal enthousiast als ze mijn creaties zagen en wilden het ook leren maken. Op die manier zijn er duizenden kinderen bereikt. Mijn droom is dat er een recycling museum en werkatelier ontstaat, waarin andere mensen hun creativiteit kunnen ontplooien en zo bijdragen aan een beter milieu. Stichting Ieder kind Een Eigen Boek legt daarvoor een uitstekende basis.

 

Mevrouw Danielle Kanis
Bestuurslid Stichting Ieder Kind Een Eigen Boek